Sjökort och kamp mot isen!

januari 9th, 2010

Nu fryser Ariel IV in i några centimeter is vid kajkanten varje natt. Varje dag kör Stefan hamnmästaren stolt fram och tillbaka med Potemkin, hamnföreningens största motorbåt, för att hålla ån öppen för fiskebåtarna. Och varje morgon står vi där med långa störar, slår sönder isen runt Ariel i hanterbara flak och puttar ut dem i åns mittfåra där vatten fortfarande strömmar. De första isnätterna, när isen låg kvar runt skrovet, donkade skrovet mot iskanten med jämna mellanrum och vi svor varje gång vi vaknade. Stålbåtar har god resonansförmåga …
Brittiska Norwegian Blue gick igenom Nordvästpassagen 2003. De lånade oss generöst sina sjökort som kom i jätterulle häromdagen. Vi sorterade dem i tre högar; 38 kort täcker själva Nordvästpassagen, 30 kort finns över Grönlands västkust och 19 över USA farvatten, Alaskas nordliga kust och Stilla Havssträckan ner mot Kanada och Vancover där vi ska lämna båten i oktober.

Ett svar till “Sjökort och kamp mot isen!“

  1. Fredric Svanstedt skriver:

    Som seglare och till viss del också själv äventyrare blir man väldigt imponerad av ert kommande projekt. Detta känns stort och vi kommer att följa er under hela färden. Önskar jag hade möjlighet (och vågade) följa med. Familj och småbarn hindrar mig idag. Lycka till, Fredric

Lämna ett svar