Keps, luvtröja och paraplyer

augusti 22nd, 2011

Mån 15 aug

Det regnar, igen. Paula och Tomas lägger regnkläder över grejorna i hamnkärran, vinkar och drar iväg till bussen mot flygplatsen.

Vi har börjat fatta varför Alaskaborna har keps och tröja med luva, en klädsel som i Sverige ofta signalerar extrem ungdom eller skum person. Kepsen är till för att regnet inte ska rinna nerför ansiktet och luvan är till för att lätt dra upp över huvudet när det blir kallt, och att lätt ta av igen när solen plötsligt tittar fram en stund. I övrigt bär de bruna mjuka gummistövlar och slitna jeans, aldrig regnkläder. Oftast handlar det här om duggregn inte spöregn. Vi går omkring i lätta regnställ. De står och pratar eller rensar fisk, i regn, i sina vanliga kläder.

Vi har också förstått varför det inte finns paraplyer i Alaska. Delvis innebär det ett envist förnekande av att regnväder existerar. Och paraplyer gör faktiskt inte heller någon nytta i småregn och blåst. För övrigt vet alla att paraplyer bara används av veklingar.

Lämna ett svar