Katastrof och nybakat bröd

augusti 23rd, 2011

Fre 19 aug

Så otroligt tidigt som kl 8, kommer vi iväg idag. Trist regnväder och ökande vind. Jäklar vad den ökar. Tar ett rev i storen och två i genuan men usch, rak kryss dit vi ska. Går istället in i en närbelägen ankarvik. Starka fallvindar drar nerför bergen men vi bestämmer oss ändå för att stanna. Det ligger en liten kanadensisk båt längre in. Ankrar på drygt 15 m djup. Men (nu svär vi) ankaret tar inte utan draggar iväg ut på djupt vatten. Det händer enstaka gånger men egentligen mycket sällan. Varför skulle det hända just nu när det redan är så jobbigt väder. Det är bara att börja vinscha upp 50 m ankarkätting. Nu händer en katastrof. Ankarvinschen lägger av när vi fortfarande har 30 m ute. Ariel driver med vind och ström med ankaret efter sig. Riktigt läskigt, fy dubbelf-n!

Med motorns och StorAlfs (autopilotens) hjälp låter vi båten driva genom en passage, med vinden tillbaka norrut, samtidigt som Eric med hjälp av den stora genuavinschen och ett invecklat system av tampar och block långsamt, bit för bit, lyckas få upp kedjan i långa böjar på däck. Vi släpar och sliter i omkring en timme innan kedja och ankare är uppe och på plats i ankarbox och klys. Under tiden går Ariel i vansinnig fart med vind och ström genom passagen. Nu kan vi inte ankra mer. Det finns inget annat att göra än att med minimal segelsättning låta vinden skjutsa oss tillbaka till den trygga flytbryggan på Entrance Island.

Vi har inte mer än lagt till när Eric plockar fram verktygen och går igång med att försöka laga elmotorn som driver ankarvinschen. En långseglare måste, för att lyckas nu för tiden, vara lika mycket mekaniker, elektriker och elektroniker som seglare.

Brödet är slut så jag satte en deg i morse. Men den jäser inget vidare i de 15 grader som kajutan erbjuder. Inkomna vid bryggan öppnar jag motorrummet och sätter in brödformarna där. Nu blir bröden snabbt fint jästa och jag tror inte de luktar så mycket motorolja.

10 svar till “Katastrof och nybakat bröd“

 1. Leah Kruger skriver:

  Hello Eric & Brigitta!!!

  I am reading your blog entry from my office in Vancouver — what a crazy series of events!! Thank goodness you two are so capable and brave! When do you arrive in Vancouver? What are the plans after that? I hope we get to see you soon!

  Hugs to you both,

  Leah

 2. paula o Tomas skriver:

  Vilket stök för er hoppas allt har ordnat sig igen och att elmotorn kan fixas! kram paula

 3. Jens skriver:

  Kan verkligen se hur jobbigt det måste ha varit att få upp ankaret igen! Hoppas bara ni får skiten att fungera igen.

  Kram
  Jens

 4. Ricardo skriver:

  Tack ff6r din kommentar. Vi blir ockse5 eronmt ledsna f6ver att de som rf6star och gillar priset inte kan rf6sta i den utstre4ckning som de vill. Te4vlingen le5g fre5n bf6rjan inle4nkad i Facebook men fick kraftig kritik ff6r att alla inte har Facebook. Ld6f6sningen flyttades med den anledningen med tanke om att det skulle underle4tta ff6r alla. Till ne4sta e5r ff6rsf6ker vi hitta en be4ttre lf6sning som e4r se4ker och upplevs som re4ttvis. Jag hoppas du e4nde5 vill ff6lja matbloggspriste4vlingen. med ve4nliga he4lsningarKinna

 5. My partner and i still cannot quite believe I could often be one of those reading through the important tips found on your blog. My family and I are sincerely thankful for your generosity and for presenting me the chance to pursue this chosen career path. Appreciate your sharing the important information I acquired from your website.

 6. That’s the perfect insight in a thread like this.

 7. Knowledge wants to be free, just like these articles!

 8. Shoot, who would have thought that it was that easy?

Lämna ett svar