Storm och seger

augusti 24th, 2011

Lör 20 aug

Inatt sov vi inte mycket, även om vi låg tryggt förtöjda vid flytbryggan. Första riktigt besvärliga halvstormen i Alaska i sommar är över oss. Undrar hur det gick för den lilla kanadensiska båten i ankarviken. Om nu ankarvinschen var tvungen att gå sönder, valde den faktiskt ett bra tillfälle, vi slapp tillbringa natten med ankarvakt. Men även i den skyddade viken vid bryggan dånar vinden och vågorna slår mot aktern så det sjunger i hela stålskrovet.

Eric ser förtvivlat trött ut när han nästa morgon tar itu med ankarvinschen igen. Regnet öser ner så varje skruv som ska dras uppifrån däck får ske med största regnstället på och paraply över. Till slut ligger hela vinschen och motorn i delar på snickarbänken. Framåt eftermiddagen trycker vi på knappen och motorn går faktiskt igång. Yipee, tjuter Eric och är härligt stolt över sin seger, över att ha lyckats laga en elmotor för första gången i sitt liv.

I en paus mellan ösregnen går vi iland och upptäcker ännu en fantastisk trollskog, en orörd urregnskog. Kors och tvärs mellan höga, grova, vajande cederträd ligger fallna orangeröda jätteträdstammar i olika förmurkningsstadier, överdragna med tjock mjuk grönmossa. Ingen annan växtlighet kan leva i de mörka stora salar som bildas. I kanten av skogen växer täta småbuskar som en tät tjock gardin vi måste tränga oss igenom från havet för att komma in i tystnaden och stillheten. I de yttersta höga träden ser vi flera örnbon, omkring två meter i diameter. Örnarna svingar sig stolt över oss och tycks prata med varandra med sina oväntat gälla och klara läten i olika toner. Jag hade inte trott att örnar skulle ha så ljusa och uttrycksfulla läten.

Ösregnet återvänder men trots det äter vi som vanligt middag i kuvösen, kapellet över stora sittbrunnen. Det upphör aldrig att förvåna mig hur det tunna tyget klarar att hålla vind och regn ute och faktiskt hålla värme som kommer upp från båten i en rimlig grad. En extra tröja räcker. Det känns mysigt att sitta där, som i ett tält. Men sedan kryper vi ner i kajutan, tänder fotogenlyktan och myser i sommarens första biokväll. Filmen är riktigt bra. Efter halva föreställningen upptäcker vi att den andra delen saknas …

Lämna ett svar