Att kommunicera eller inte, det är frågan

december 15th, 2013

När vi för länge sedan seglade ett år i Medelhavet fanns knappt internet. Vi skrev reserapporter varje månad och skickade dem med brev till familjen hemma i Sverige. Breven skickades sedan vidare till släkt och vänner enligt en uppgjord lista med drygt 30 adresser. När sista personen på listan läste om våra äventyr hade det gått minst två månader sedan de hände. Svarsbreven hämtade vi i någon poste restante lucka. Ofta hade de kommit bort. Ungefär en gång i månaden lyxade vi oss och ringde de närmaste. Om vi inte hört av oss på någon månad blev de lite oroliga. Man berättade för oss att seglingsäventyret kändes riktigt spännande och långt borta. Kommunikationen med hemma tog några timmar varje månad.

Nu skypar vi, facebookar, skickar bloggar till hemsida och mejl till familj, vänner och en hel massa intresserade människor så ofta vi kan. Det tar en hel del timmar att skriva och att hitta internetställen i land, så nu har vi skaffat ett mexikanskt modem som ger oss tillgång till nätet ombord. Dessutom har vi sedan länge mejlmöjlighet med ”sailmail” via kortvågsradion.

Nu skulle vi kunna säga att det var bättre och friare förr. Men nej, vi tycker det är härligt att kunna hålla kontakt med hemma och dela med oss av äventyret. Vi blir alltid lika glada när vi får kommentarer eller mejl.

Och för övrigt dagens viktigaste kommunikation: God jul på er!

 

9 svar till “Att kommunicera eller inte, det är frågan“

 1. Marie Beckman skriver:

  Hej!
  Tack för att vi får ta del av alla upplevelser ombord!!!
  God Jul & Gott Nytt År till er också!
  JulKramar från oss alla
  Marie&Jörgen&Anna&Lisa&Maja

 2. Vi har Sailmail oxå!! Mycket nöjda !

 3. B&P skriver:

  Snailmail finns kvar. Mest reklam och räkningar. Inte ofta man får handskrivna, personliga brev längre. Men visst är det härligt med brev. Någon har tagit sig tiden, skrivit med en egen handstil och inte kunnat autokorrigera…
  Min gamla farbror, som bor mittemot, föddes samtidigt som T-forden fick självstart men fortfarande lackades med asfaltfärg. Nu sitter han där, precis som ni, och följer båtar på AIS, skypar och pekar på en glas-skärm…. undrar vad Maja, 5 år, gör år 2104… Tanken svindlar.

  GOOOD JUUUL från Lerberget!!!

 4. Sven-Arne o Rigmor skriver:

  Här hemma går vi nu in i slutspurten för Julen !! Kanske inte så hektiskt som när barnen var små !! Dis o dimma o ett par plusgrader-Hej Tomtegubbar slå i glasen ……
  God Jul o Gott Nytt år på er från S/Y Emma som ligger på landbacken.

 5. Eva W skriver:

  God Jul och Gott Nytt år!
  Jätte kul att följa er segling!
  Kram Eva (från sbf)

 6. Per o Eva skriver:

  Hej! Härligt att se och prata med er och kul att ni var med på ”Sjunga in julen” även om det var på distans. Det såg inte helt fel ut med klimatet hos er, här regnar det och ruskar mest hela tiden. Hoppas att nu ni får ett härligt julfirande med barn och flickvänner. Kramar från Eva o Per!

 7. Hanne och Patrik skriver:

  Tjohoo Birgitta – kan du tänka dig – stadsmiljöprogrammet är klart och tryckt. Hurra!!!
  Önskar er en riktigt härlig jul och ett gott nytt år. Tänker på er titt som tätt och längtar till båtsäsongen så att vi också får komma ut på vattnet. / Hanne och Patrik

 8. Agneta Hyberg skriver:

  Skepp ohoj! Roligt att läsa om er resa och att ni verkar ha det riktigt bra. Saknar min granne.

  Julkram och Gott nytt år!

  Agneta

Lämna ett svar