Mexikos Galapagos

januari 10th, 2014

1200px-Great_Frigatebird_at_Genovesa

 

Från ökenlandskap, torr värme och bara 24 grader i vattnet, runt La Paz, har vi nu seglat i två dygn, 300 sjömil åt sydost, över Sea of Cortez, till fuktig djungelvärme och 32 grader i vattnet på det vilda fågelreservatet Isla Isabel utanför Mexikos fastland.

Har vi något bra svenskt ord för WOW? Vi behöver det nu. Stora knölvalar simmar förbi alldeles intill oss varje morgon. Delfiner hoppar som galna av leklust rakt upp ur vattnet och kommer ner med ett enormt plask. Havssköldpaddor simmar omkring här och där. Dyning slår mot gigantiska klippor och små lavastenkantade vilda sandstränder inbjuder till love och att slänga av även de sista tygbitarna.

Vi följde en stig rakt in i öns minidjungel, varmt och fuktigt under buskiga låga kronor. Meterlånga leguaner traskade omkring. Nu var det som att komma in i Hitchcocks skräckfilm ”Fåglarna” förutom att de här verkade snälla. Tusentals svarta eleganta fregattfåglar cirklade över oss och i buskarna, en meter över oss satt hundratals honor på bon med ägg i. Bredvid satt hannar och blåste upp sin imponerande stora röda hakpåse. Alla tjattrade och skrek. Marken var täckt av träck, tur att vi hade solhattar på oss. Utkomna till klipporna på andra sidan mötte vi de blåfotade och de gulfotade sulorna. Ingen var rädd för oss vi kunde sitta alldeles intill honor som ruvade sina ägg.

Vid ankarviken finns några skjul där lokala fiskare övernattar. Vi träffade en man och en ung pojke som hälsade vänligt och erbjöd oss fisk. På kvällen kom en båt in med fyra studenter från Mexiko City. De ska stanna sex månader på ön och studera blåfotade sulor. Vi hjälpte dem att bära packningen iland, vatten, mat, och gasol för sex månader är inte lite och mängden solpaneler, batterier, tältstänger och presenning var imponerande.

Och ännu har vi inte hunnit utforska världen under vattenytan. Detta var en av Jacques Cousteau favorit dykplatser, vi är förväntansfulla… och vi vet att vi inte kommer att bli besvikna!

4 svar till “Mexikos Galapagos“

 1. Cecilia Bergensjö skriver:

  Ojojoj vad helt magiskt underbart det låter! Hade då gärna varit med er nu!
  Kram
  Cecilia

 2. Det låter alldeles fantastiskt, vore fint att mönstra på igen :). Allt gott och lev väl!

 3. Wow, det låter som det bör hamna på de redan långa ”måste åka dit” listan!

 4. Ewa skriver:

  Sagolikt…. Tänk vad ni får vara med om…. njut av all kraft…:) kram

Lämna ett svar