Ankarvakt

januari 14th, 2014

thunder-9910
Alla vet vi hur det är när åskan går, gigantiska blixtar som skär över himlen och ett ljussken som lyser upp hela landskapet, följt av ett skrämmande muller. När jag var liten och inte kunde sova satt vi med våra föräldrar mitt i natten, på sommarstugans veranda och tittade ut över Kungsbackafjorden. Vi har många gånger suttit på Ariel IV däck och följt åskans framfart i olika delar av världen.

Men en helt annan sak är när vi ligger ankrade i en trygg vik på Isla Isabel och upplever hur åskvädret får vinden att vända rakt in i ankarplatsen och öka ordentligt. Den trygga viken blir ett rent h-e. Vinden rev och slet i riggen hela natten men problemet var egentligen vågorna. Efterhand som sjön byggde upp och dundrade rakt in i viken hävde Ariels förskepp nästan rakt upp i himlen. Ankarkedjan slet i fören så det knakade och den for fram och tillbaka över stenar på botten med ett muller som överröstade åskan. Vi satt ankarvakt hela natten med handen på startnyckeln och mådde rent ut sagt pyton nästa morgon.

Vakthållning under segling kan vara nog så jobbigt men då uppnår man åtminstone något genom att komma till en ny plats. Och det brukar gå bra att sova någon stund då och då. Under ankarvakt måste man vara vaken varje sekund och det hela känns som rent slöseri med tid.

Dagen efter åsknatten låg ankarviken lugn och fin igen. Vi snorklade över ankaret och såg att det hade draggat en liten bit, flyttat på flera stora stenar och slutligen kilat sig in under en enorm bumling. Det kommer att bli näst intill omöjligt att få loss.

17 svar till “Ankarvakt“

 1. Upplevde samma i ”The Med” jobbigt!!! Vi draggade
  Och fick stötta med motorn i 5 Tim. Blåste 35 m/sec.

 2. Jörgen skriver:

  Kommer ihåg Dundas Habour där isbergen dundrade förbi

 3. Marie Beckman skriver:

  Usch, det låter verkligen som en tuff natt!
  Tur att det ändå gick bra!
  Kramar <3 Marie

 4. Syss skriver:

  Huuu, det låter förfärligt…hade jag varit där hade jag legat i spa’t, garanterat!!! 😉

  Vill framföra en hälsning från mor om ett stort grattis på födelsedagen Eric och ett stort tack för hennes julkort som hon fick häromdagen…better late than never 🙂 Många kramar från henne och från oss andra också.

  Hoppas du fick en fin födelsedag utan blixt och dunder av detta slaget vi läst om utan av mer angenämare sort…typ smällkaramell, konfetti & tomtebloss då 😉

  Hälsa och krama och må gott önskar Syss

 5. Jan Bleckert skriver:

  Hej Ariel IV !

  Hälsningar från Råå på det nya året. Har inte ”hängt” på er blogg på ett tag. Önskar er en fortsatt spännande segling. Köpt ny båt i höstas (Fortissimo) och tänkte väcka till liv mitt gamla amatörradio-cert och har gått och köpt en Yaesu som ska i båt till våren. Så om ni inte har för bråttom hem så vore det kul att försöka få kontakt med er på kortvågen framöver.

  Bästa hälsningar

  Jan Bleckert, kollegan på VC Råå

 6. Mattis och Pirjo skriver:

  Huuu….det var en hemsk natt!!!
  Här i LP har vi det lugnt och skönt i marinan.

 7. Princessjanine skriver:

  Vi har beslutat om en bygifgrma och ve4ntar nu pe5 en utff6rligare offert. Planen e4r att vi e4ven snyggar till i ff6rrumet med klinker och golvve4rme lika duschen samt me5lning av ve4ggar och tak. Kanske e4ven nya be4nkar ff6r avhe4ngning mm.

 8. These topics are so confusing but this helped me get the job done.

 9. An intelligent point of view, well expressed! Thanks!

 10. You put the lime in the coconut and drink the article up.

 11. Heck of a job there, it absolutely helps me out.

 12. No more s***. All posts of this quality from now on

 13. It’s posts like this that make surfing so much pleasure

 14. That’s a creative answer to a difficult question

Lämna ett svar