Pruttlukt och människovärme

maj 8th, 2016

Avsked Paula o Tomas, bloggstorlekTre månader har gått sedan Paula och Tomas mönstrade på i Majuro, Marshall öarna. Nyligen var deras planerade seglingstid slut. Paula och Tomas har för första gången i sitt liv gjort en beundransvärd långsegling och korsat hela Mikronesien; Marshall, Kosrae, Pophnpei, Chuuk och Yap, drygt 2200 nautiska mil. De mönstrade av i Palau, i 30 graders värme och tog planet hem runt halva jorden till den snöiga våren i Sverige. Deras resa tog uppemot två dygn. Det är tomt efter dem ombord.

En segelbåt är i början ganska liten för fyra personer som inte känner varandra så väl förut. Plötsligt ska vi ses med morgonrufsigt hår, iförda endast kalsingar. Plötsligt ska vi dela våra ”problem”; kanske illamående eller att inte ha sovit så gott, med människor vi tidigare bara sett glada och välklädda på middag i fräscha landhus. Vi måste vänja oss vid att stå i toakö och att acceptera varandras toabesökdoft när den sprider sig i kajutan. Och vi måste lära oss varandras vanor på gott och ont. Vem som har mjölk i kaffet, vem som behöver vara lite ifred ibland, vem som behöver ha pentrypumpen avstängd för att kunna sova, vem som behöver ha fläkten igång för att överleva osv.

Men också vem som ofta glömmer sina grejor, vem som glömmer att röja på däck, vem som snarkar, vem som är lite sur ibland, vem som inte är så bra på att laga mat eller vem som blir lite galen när vi kommer till ställen med internet.

Vi har aldrig förr varit med om att fyra människor så ärligt och välmenande har tagit denna utmaning på djupaste allvar och verkligen jobbat hårt för att det hela skulle fungera. Vi har alla försökt anpassa oss och lyssna på varandras behov. Utöver den tropiska värmen, värmen från motorn när den varit igång, varmvattenberedaren, ugn och spis så har en fin människovärme utvecklats mellan oss fyra. Den går inte att mäta i grader, den lämnar oss med goa minnen när ni nu mönstrat av. Vi överräcker också fem stjärnor för snabb utveckling till avancerade däcksgastar. Tack Paula och Tomas för en fin tid tillsammans!

Ny besättning är vår son Jens som ska segla med till Filippinerna. Honom känner vi väl efter 27 år.

8 svar till “Pruttlukt och människovärme“

 1. Ha det då bra på den fortsatta seglatsen och hälsa Jens Boye!

 2. Tack Per! Vi ses snart! Kramar

 3. Det ser vi fram emot, har ni datum redan nu?

 4. Kommer hem 16 juni.

 5. Det är ju inte långt kvar, ska bli kul att träffas igen! Kramar!

 6. Åh då måste vi oxå få träffa er när ni är hemma i Sverige!

 7. Paula skriver:

  Tack ännu en gång ! Vi sitter nu i Amsterdam och vöntar på flyget till Köpenhamn!
  Snart hemma☀️Kram Paula och Tomas

 8. Tack för att ni skickar hem Paula och Thomas välbehållna. Bara så ni vet det är det inte snö här, men 20 grader varmt, nästan vindstilla, och underbart blommande växter av alla de slag.
  Tine

Lämna ett svar