Halshuggen seglare

maj 18th, 2016

utriggare dödenI september 2015 for två snabba motorbåtar i full fart från havet in i en marina strax utanför staden Davao i sydöstra Filippinerna. Männen ombord kidnappade fyra människor och for snabbt iväg igen. Det hela tog omkring en kvart.

De kidnappade var två äldre seglare, män från Kanada, en filippinsk kvinna, den ena mannens partner, samt en norrman. Kidnapparna försökte först få med sig ett japanskt par från en segelbåt vid bryggan. De gjorde motstånd, blev lite skadade men lyckades hoppa i vattnet och simma iväg. Kanadensarna och kvinnan blev nästa offer. Den norske chefen för marinan kom springande för att undersöka vad som stod på. Han blev fjärde offret.

Kidnapparna, en grupp militanta muslimer, som nyligen anslutit sig till IS, begärde 25 miljoner USD i lösensumma. Efterhand som tiden gått har den minskat till 8 miljoner USD. Vi vet inte hur förhandlingarna har hanterats eller vad de olika inblandade ländernas regeringar har kunnat göra men när tidfristen gick ut den 25 april 2016 hade ingen lösensumma betalats. Några dagar senare slängdes ett avhugget huvud i en plastpåse på gatan utanför ett lokalt kommunhus i den muslimska delen av Filippinerna. Huvudet tillhörde en av kanadensarna.

Vi är på väg till just den marinan vid Davao. Det är enda marinan i Filippinerna som ligger utanför cyklonbältet. Vi ska lämna båten i omkring ett halvår för att åka hem till Sverige, och behöver veta att båten, vårt hem, ligger säkert. Men hur säkert är det för oss att segla till Davao?

Vi har kommunicerat med marinan och pratat med seglare som ligger där eller nyligen har kommit därifrån hit till Palau. Informationen vi får handlar om att marinan nu känns så säker att den påminner om ett fängelse. Höga stängsel har satts upp runtomkring och det en stor bom är monterad tvärs över inseglingsrännan. I två torn sitter vakter med kulsprutor och en av marinens båtar är stationerade vid ena bryggan.

Vi har funderat hit och dit, fram och tillbaka, pratat och diskuterat, läst den information som finns tio gånger, undrat, tänkt, grubblat, bearbetat och sökt alternativ men inte hittat några. I den del av världen som vi nu ska segla genom gäller inte samma regler som i väst. Vi vet att filippinierna är bland de mest gästvänliga i världen, men fattiga människor som inte ser några alternativ kan bli farliga.

Det är omkring fem dygns segling härifrån Palau till Filippinerna. Nästan stiltje väntar oss och dessutom motström.

8 svar till “Halshuggen seglare“

 1. Skickar extra omtanke till er! Faror lurar överallt i vår värld just nu och vi kan inte helt gardera oss. Känn efter längst inne i magen och var rädda om er – oavsett vilken väg ni tar. ?

 2. Vi har träffat ett par som låg på pontonen där det hände. De sa att nu är det rena fort Knox där ⛵️

 3. Paula skriver:

  Hoppas på en Bra överfart även om det måste bli mycket motor!
  Tänker på er Paula och Tonas, kram

 4. Jörgen skriver:

  Lurigt !!!

 5. Francina Pothin skriver:

  It doesn’t sound too good, I hope you will be safe.
  Take care!
  Francina

 6. Eva skriver:

  Kära vänner! Var rädda om er och stor lycka på färden. Massa kramar och kom väl hem!

 7. Tänk att det går bra! <3

 8. Syss skriver:

  Tänker på er med hopp om en trygg hamn att landa i…?
  Fort Knox känns tryggt. Vi ses mkt snart, längtar!!!
  Kramar från ett skönt & soligt Lund?

Lämna ett svar