Rio,here we come …

februari 8th, 2019

Det tog bara 16 dagar från St Helena och vips var vi över Atlanten och på en ny kontinent, Sydamerika, efterlängtad och fruktad. Spännande och läskig. Alla har vi hört om mängden rån och mord i Brasilien, och om de seglare som blivit hotade med både kniv och gevär. Men vi har också hört om en härlig avslappnad livsstil, sambarytmer och världens mest kända karneval. Rio de Janeiro, nu är vi här!

Klockan var bara sju på morgonen när vi styrde in mellan två imponerande gamla fort som vaktar staden från varsin sida. Ariel IV gled i laber bris förbi Copacabana, jättestranden kantad av en räcka höghus. Redan på morgonen var det gott om folk i sanden. Vi blev, tro det eller ej, rörda näst intill tårar när jättestatyn av Kristus dök upp på toppen av ett berg och höll sina välsignande händer över staden och över oss.

Så började mötena med brasilianarna. Vi gillar dem redan skarpt, även om det mesta verkar ta lång tid och nästan ingen kan engelska. På immigration mötte oss en glad kille som underhöll oss med roliga historier medan en kvinna fixade pappren och stämpel i passet. Tullaren bad helt korrekt om alla papper och önskade oss lycka till med ett leende. Inte en enda uniform eller minsta tecken på maktbehov som i så många andra länder i världen. Hamnkaptenen fixade snabbt pappren och pratade sedan länge om Henrik Larsson och andra kända svenska idrottare. Han gillar inte Zlatan utan tyckte han är ”för komplicerad”.

På marinan ringde man direkt till Suzy som kan engelska. Hon och hennes man seglade jorden runt på sin båt ”Samba” för många år sedan. Båten är illgul och ligger bredvid oss på bryggan. Suzy kom stormande på bryggan, viftande med armarna som illustration till allt hon kan och vill hjälpa oss med. Så nu har vi redan kompisar här. Det bästa är att hon kan fixa biljetter till slutgalan av karnevalen då vi får sitta vid bord, äta och dricka och se alla de bästa karneval ekipagen, de som har vunnit.

Vi har vandrat längs stränder, åkt färja och buss, ätit på restaurang kvällstid, släntrat runt i stan och hittills inte känt oss det minsta rädda eller hotade. Första intryck: ”Vi älskar Rio”.

13 svar till “Rio,here we come …“

 1. på Facebook skriver:

  det låter spännande, ha det gott.

 2. på Facebook skriver:

  Det låter lovande! Nu kliver vi snart på planet och i morgon ses vi! Kramisar ❤️

 3. på Facebook skriver:

  Danskurs i Rio ?

 4. på Facebook skriver:

  Sympatisk hamnkapten ???
  Skönt att ni är välbehållna och ni fick en bra seglats ?

 5. på Facebook skriver:

  Låter fantastiskt. Ha det gott!?

 6. på Facebook skriver:

  Jag följer era spännande färder och kommer själv att resa stort när alla pusselbitarna är på plats

 7. på Facebook skriver:

  Åh. Rio. Coolt. Bär det söderut eller norrut därifrån?

 8. på Facebook skriver:

  Ha en skön tid i Rio.?

 9. på Facebook skriver:

  Tjohoo ?Det låter fantastiskt! Vi ses snart?

 10. på Facebook skriver:

  Älskar uttrycket ”laber bris”❤️

 11. Irene Grahn skriver:

  Själv sitter jag på ett pågatåg på väg till Teckomatorp
  för att sjunga rock med Tomas och nåra till..Allt medan
  den skånska gråa regnvåta vintern packar in oss i fukt….
  Tjoho- den som ändå varit i Rio… Jag sjunger för er och ni njuter för mig, deal?
  Kram och ha det gott!

 12. på Facebook skriver:

  Starkt gjort, vi försöker nog segla ända till Bohuslän i sommar och försöker sälja min bok ”Män, Hav, Båtar och Fiske ” som kommer i mars – april. Inte att jämföra med transatlantisksegling men ändå bra nära.
  Kram till er båda
  Torben Brattström

Lämna ett svar