Once in a lifetime!

mars 12th, 2019

Kaneval i Rio, wow och dubbelwow! Ett gungande hav av trettiotusen människor i ”Sambadromo”, en anläggning med två kilometerlånga läktare som gungade, på var sin sida av en bred gata där Karnevalståget drog fram. Alla på läktarna och alla i tåget dansade samba, stående sittande, ja på en vagn dansade ett antal döda figurer med huvud och armar upp ur sina gravar…

Hur ska vi någonsin kunna beskriva denna unika upplevelse. Vi fick se vinnarnas parad.  De sex vinnande sambagrupperna, var och en med mellan tre och femtusen medverkande och sex eller sju enorma utstyrda vagnar, hade varsin timma på sig att dansa igenom ”Sambadromo”. Vagnarna var mästerverk byggda kring ett tema, som en fantastisk scenografi med avancerad teknik där t.ex. 15 meter höga jättehästar rörde huvud och ben, en enorm örn flög med vingarna och en gigantisk sköldpadda tittade fram och tillbaka. Det hela startade klockan nio på kvällen och slutade omkring fem på morgonen. Vi sov till klockan två nästa dag.

Det var riktigt svårt att välja en vagn att visa här på bild. Alla var så otroligt fantastiska för att inte tala om alla de tusentals dräkter som grupper av dansarna mellan vagnarna bar. Vi valde att visa er en vagn med scenografi från Norge där man vill skildra hur människan bevarar frön och växter för kommande generationer. Inspirationen kommer från en genbank som finns på Svalbard som tillhör Norge. Det övergripande temat för denna gruppen var ”Människa och tid”. Gå in på You Tube och leta efter filmer från Carneval 2019 i Rio så kanske du kan få en uppfattning om det hela. Den största upplevelsen för oss var egentligen den totala massglädjen, alla var genuint glada och ingen berusad.

Veckorna innan Karnevalen var vännerna Cecilia och Erik från Råå och seglade med oss vid Ihla Grande. Tillsammans upplevde vi en lokal karneval i Abrâao huvudort på ön. Här fanns ingen parad att titta på, istället en massa utklädda människor som dansade natten lång. Himla härligt! Vi dansade också, även om det inte blev hela natten …

Lämna ett svar