Tidvattentrick

april 21st, 2019

Vi lämnade stökiga, lite farliga, Salvador och seglade ut till ön Itiparica ett tag, för att ha det skönt och fira lite påsk innan vi fortsätter norrut mot Surinam.

En fantastisk fullmåne sken över ankarplatsen. Det blev springflod och tidvattnet gick bananas. Skillnaden mellan ebb och flod brukar här vara omkring två meter. Nu var det plötsligt tre meter i några dagar. Sandrevet utanför ankarplatsen kommer normalt upp som en liten avlång, ca 20 m bred, spatsertur en gång var 12:e timme. Nu dök det upp en stor lite fuktig ö. Itiparica-borna kom ut i allehanda flytande farkoster, gick iland och plockade spannar fulla med snäckor och krabbor. Ungefär som när vi plockar svamp i skogen …

Franska vännerna på båten Myriade såg chansen att rengöra botten från beväxning. Myriade har sänk köl. Hervé och Miriam drog helt enkelt upp den och landsatte sedan båten på revet. Vattnet försvann och de hade flera timmar på sig att skura botten innan nytt vatten fick båten flott igen. Vi stod kvar på revet tills vattnet nådde midjan. Häftig känsla!

Lämna ett svar