Bland sengångare, vrålapor och papegojor.

november 21st, 2019

Tillbaka igen i Surinam och vårt hem Ariel IV. Orkansäsongen i Västindien går mot sitt slut. Det börjar bli dags att segla vidare norrut mot Tobago och sedan ”Windward Islands”, först Grenada. Det blir konstigt att komma tillbaka till Karibien så här 20 år efter att vi seglade ut på vår första världsomsegling tillsammans med barnen. Då var det ett enormt och spännande äventyr! Nu är det mer som att komma till kända vatten på vår resa hemåt.

Surinam är ett spännande litet land, några få städer längs kusten, mindre samhällen inåt land och sedan bara väldig väglös djungel hela vägen till brasilianska gränsen. Surinam river, där vi ligger på Waterland Marina cirka 25 sjömil uppströms, är liten en del av hela det väldiga området Amazonas. Marinan, som är den enda i Surinam, har tolv platser varav vi har en och svenska ”Liv” från Råå har en. Lisa Lindau, känd från ”Kvinna ta rodret” låg här också innan hon för någon månad seglade vidare med sin tjejbesättning.

Nu jobbar vi stenhårt med att få Ariel segelklar. Allt rostfritt och alla målade ytor ska få ett skyddande lager vax innan vi går ut i den salta Atlanten igen. Här inne i Surinam River strömmar sötvatten som är snällare mot båten. Seglen har kommit upp och alla tampar, fall och skot är på plats. Eric har installerat nya vindinstrument som vi haft med från Sverige. Skönt, vi har inte kunnat avläsa vind på över ett år. Ankarspelet fungerar som det ska och imorgon får vi veta om motorn är i form. Massa småsaker måste fixas men vi tar det lugnt, en sak i taget. Här i tropikerna får man jobba sakta, sakta, just nu har vi 35 grader med brännande sol över däck.

Några sengångare bor i träden intill bryggan. De kommer bara ner en gång i veckan eller så för att bajsa. Vrålaporna vrålar i trädtopparna på kvällarna och papegojor flyger hit och dit i den frodiga regnskogsgrönskan omkring marinan. Vi njuter i sittbrunnen på de svala (32-gradiga) kvällarna av denna vackra märkliga avkrok i världen.

2 svar till “Bland sengångare, vrålapor och papegojor.“

 1. Irene Grahn skriver:

  Skönt att läsa om er vardagsomsorg om er arbetsplats och hem.
  Här hemma är gråstrilande november regn en ständig följeslagare.
  Ljuspunkterna blir vännerna, arbetskamraterna, familjen. Och att krypa
  under täcket och läsa en bok, lyssna på radion… Go fortsatt seglats.
  Var tillbringar ni julen tror ni?

 2. Alf Eriksson skriver:

  Skönt att komma ”hem” igen, eller hur. Bort från det kalla Råå och till värmen igen. Lycka till med den fortsatta resan och ha en god jul om vi inte hörs innan dess.
  Hälsningar
  Eva/Alf

Lämna ett svar