Väntan

april 18th, 2020

Vi väntar, alla vänner på båtarna runt oss här i viken på Barbuda väntar, många börjar bli oroliga på riktigt. En dryg månad har vi väntat och egentligen haft det ganska bra, men efterhand som orkansäsongen närmar sig blir det uppenbart att vi inte bara kan vänta. Enligt insatta rapporter kommer det att bli en extra farlig orkansäsong i år. Vi måste vänta ytterligare några veckor på att vinterstormarna i norra Atlanten ska upphöra. Sedan måste alla de hundratals båtarna här, som ska till Europa, ge sig iväg. Vi med.

I FB gruppen för cruisers på Antigua och Barbuda ingår drygt 2000 personer. Varje dag kommer nya bestämmelser och meddelanden, från lokala myndigheter och från andra seglare. Vi vet att 24 timmars utegångsförbud är förlängt ytterligare en vecka, för tredje gången. Vi vet att kön utanför mataffären är flera timmar lång. Vi vet att folk fått böter för att de inte burit ansiktsmask och fängelse för att ha trotsat utegångsförbudet och träffats i stora grupper. Vi vet att flygplatsen är stängd och inga båtar släpps in i landet.

Fyra av vän-besättningarna på Barbuda är familjer med barn. De hade tänkt flyga hem och få över en betald leveransbesättning från Europa för att segla båten tillbaka. Kommer det att bli möjligt innan det är för sent?

Vi längtar efter våra barn och barnbarn. Som tur är får vi lära känna seglarbarnen. Rury och Lilian från irländska båten ”Danu” kommer över en dag och undersöker Ariel IV alla utrymmen. De har en äldre stålbåt liksom vi och känner sig hemma direkt. Rury har med sin favorit en mjukdjurs späckhuggare. Den får leka med papegojan som våra barn lämnade ombord för tjugo år sedan. Irländare spelar så klart de fiol, och har sina instrument med sig. Vi får en rolig liten konsert i sittbrunnen.

Så kommer dagens meddelande, vi får inte vara kvar på Barbuda. Det vackra, vilda ön där vi har kunnat leva någorlunda fritt, trots karantän, ska tas ifrån oss. Vi måste in och trängas på Antigua ankarplats tills vi äntligen kan ge oss iväg hemåt.

19 svar till “Väntan“

 1. på Facebook skriver:

  Vi håller alla tummar för att det ska gå bra för er och alla era vänner. Kramar från ett vacker Sverige där vi som jobbar i skolan nästan lever som vanligt.

 2. på Facebook skriver:

  ??

 3. på Facebook skriver:

  Var rädda om er & varandra??

 4. på Facebook skriver:

  Ha det så gott det går.
  Vi fick precis besked att vår flygresa är inställd igen. Nytt datum 2 juni, en månad till. ??

 5. på Facebook skriver:

  ❤️

 6. på Facebook skriver:

  Inger Boström ja med lite tur är ni hemma lagom tills ni ska åka igen

 7. på Facebook skriver:

  Hoppas allt går bra för er! ♥️ Kram

 8. på Facebook skriver:

  Pia Hugosson ja känns lite trögt just nu. Ha det gott

 9. på Facebook skriver:

  We wish you a safe trip home under these complicated situations. We hope you (can) visit Holland on your way back by that time. Please contact us if you do. All the best, Pauline&Evert, SY Sophia
  PS do you have satellite-tracking?

 10. på Facebook skriver:

  Det är bedrövligt. Hoppas ni får tillfälle att proviantera så det känns säkert att dra. Vi har det oförskämt bra och seglar på längs den svenska västkusten. Snart ska vi besluta om vi gör en tur upp i Östersjön. Öppnar inte Norge så får det bli så.
  Stor kram A&B so seglar Moon

 11. på Facebook skriver:

  Inger Boström ???

 12. på Facebook skriver:

  Inger Boström håll ut. Kramar till er

 13. på Facebook skriver:

  Önskar er allt väl inför hemfärd, eller var ni kan ta vägen! Själva har vi det ganska bra, bor ju på landet o kan vara ute i trädgården o jobba så mycket man orkar tex! Men vi saknar våra barn o barnbarn, digital kontakt är inget vi vant oss vid tidigare! Kram o sköt om er! ?

 14. på Facebook skriver:

  Pia Hugosson vi gör så gott vi kan ?

 15. på Facebook skriver:

  Lycka till och var glada för er rutin. Håller tummarna!

 16. Irene Grahn skriver:

  Önskar er all kraft och tur på vägen hem.
  Och tills ni kommer iväg så sköt om varandra och
  vännerna ni fått. Irländsk musik är inte så dum! Kramar!

 17. på Facebook skriver:

  Stackare , hoppas ni kommer hem?

 18. Christine skriver:

  Var rädda om er i dessa orostider! Kram!

 19. på Facebook skriver:

  Det finns gott om svenska båtar på de Karibiska öarna. Micke Westin håller på att samordna segling direkt till Sverige, typ mitten maj. Med (idag) möjlighet att göra ett ”kvick stopp” på Bermuda och Azorerna. Dessutom med folk i Sverige som kan följa vad dom gäller, hålla koll på positioner och rapportera väder.

Lämna ett svar