Fast mark

juli 1st, 2020

Äntligen är vi tillbaka i Europa. Det känns som att komma hem, även om vi har en bra bit kvar till Sverige. Efter sju veckor har vi försiktigt satt fötterna på moder jord. Finns det något finare än gräs. Benen kändes som kokt spagetti men vi tog oss i alla fall upp till en dusch och en fransk restaurang. Vattnet i duschen var varmt och vi kunde låta det rinna hur länge som helst! Maten och vinet var himmelskt. Sedan sov vi i tolv timmar, utan att vakna en enda gång.

Seglingen från Azorerna gick i sällskap med ”Liv”, Kristina och Janne. Vi närmast flög fram fort, fort, massor av vind. Passerade från tusentals meter djupt hav, över kontinentalsockeln utanför Biscaya. Plötsligt gick ekolodet igång och visade några hundra meter, efterhand som vi närmade oss engelska kanalen. Sedan befann vi oss som i ett dataspel med båtar riktade mot oss från alla håll, på navigationsskärmen. Separationszoner, bojar och sjömärken att hålla reda på. Tiden ändrades igen, nu två timmar framåt. Tidvatten svepte med och mot. Hjärnan gick igång efter att ha seglat veckovis över tomt hav. Avslutningsvis hade vi två genomtrötta sjömän, en trasig spinnakerbom och en nerramlad linförare till genuan. Tur att ingen fick den i huvudet.

Ariel IV ligger nu, och Titanic låg, här i samma bassäng, Cherbourg, Frankrike. Vi ankom, hon avgick. Jätteterminalen för transatlantiska resor ligger nära, tvärsöver vattnet. Den är numera ett museum. Snart ska vi avgå.

19 svar till “Fast mark“

 1. Irene Grahn skriver:

  GRÄS doftar ljuvligt både när man går över det och när man slår med lien eller klipper med maskinen…
  Säger landkrabban och drar en suck av lättnad att ni är hemma på fast mark snart.

 2. Sven-Eric Rademalm skriver:

  Hej
  det är jättekul för en gammal gubbe att följa era strapatser. Gunilla hjälpte mig att finna den fina väder-siten med er position. Jag är imponerad och det skall bli kul att träffas när Corona problematiken lugnat sig. God fortsatt seglats önskar
  Svenne och Lisbeth

 3. Kari-Anne Aarhus skriver:

  Så härlig at dere er så näre hjemme og at atlanterhavsseilasen gikk bra ⛵?

Lämna ett svar