Det tar lite tid

juni 10th, 2010

Det tar lite tid, en smula energi och en hel del tålamod att få saker och ting på plats ombord, få rutinerna att fungera, att alla vet vad som gäller, hur båten fungerar, vad man skall och får och vad man inte får göra. Man får inte sätta in våt disk eller diskbalja i skåpet, man får inte låta vattnet rinna, man får inte sova i sin koj utan öppen ventil för ventilation och kondensens skull. Man får aldrig gå ner med salta kläder eller skor! Men man får gärna fixa lite goda fikabröd, eller laga blåbärssoppa till nattvakten och hjälpa till med att få gjort ”klart skepp” när vi kommit i hamn innan annan egen aktivitet.

Innan vi lämnade Göteborg hade vi ett par timmars säkerhetsgenomgång tillsammans där vi diskuterade igenom allt från hur man hittar alla brandsläckare, till hur toan fungerar och att alla pojkar sitter ner och kissar, blir inte bra annars i hög sjögång. Vidare gjorde vi upp ett vaktschema med två vakter om fyra timmar var, kapten vaktfri, men aldrig fri.

Vårt vaktschema ombord håller på att testas och utformas, det tar lite tid att känna av vad som är bäst, långa eller korta vakter, är det bättre med längre sömnpass men å andra sidan kan 4 timmar vakt på natten bli mer än tröttsamt långt, fram för allt hundvakten mellan 24 och 04. Efter klockan 4 har man alltid soluppgången som känns uppiggandes och något man ser fram emot. Krävs lite rutin att få alla att skriva i loggboken efter ett tröttsamt pass. På vårt vaktschema finns också alla måltider inlagda.

Under allas kaffemuggar har Josef, ”Gretschen” målat med sitt nagellack röda prickar så att alla håller redan på sin egen mugg och på vaktshemat har alla samma nummer. Ute i högerhörnet finns en rad för vad var och en har för uppgift att göra eller ta med sig Om Att i Fall Att vi skulle behöva överge skeppet och gå i livbåten. Jörgen Larsson skall ta med sig EPIRB’en och extra vatten, Bengt tar hand-watermakern osv, förutom att alla skall ta sin flytväst och överlevnadsdräkt, pass o pengar om tid finns.

Ett svar till “Det tar lite tid“

  1. Marie skriver:

    Hej!

    Känns betryggande med så noggran säkerhet ombord, det lugnar en sjömanshustrus oro!

    Marie

Lämna ett svar