En skruv lös och bara kryss

juni 23rd, 2010

Självklart blev det svårt att somna, vad hade egentligen hänt. Efter att vi röjt och städat båten färdigt nästa dag gick Bengt och jag igång med att kolla allt igen. Vi fann rätt snabbt att när backslaget snurrade runt så snurrade inte propellern. Problemet är att man bara kan se någon millimeter av själva propelleraxeln. Mycket riktigt var muttrarna till klämkopplingen lösa och efter att ha spänt ett par stycken snurrade propellern igen. I ett snabbt samtal till försäljaren fick vi bekräftat att det skulle fungera och efter en timmes jobb kändes det otroligt skönt att veta att vi hade en fungerande motor och propeller igen. Ingen segling är lätt på Nordatlanten ens sommartid. Och ingen statistik i världen hjälper om vädret inte stämmer just här och nu! Det hade blåst kalla, ständiga nord till nordvästvindar hela sista månaden i Norge och alla sa att det var väldigt ovanligt så här års. I Bergen träffade vi en segelbåt från Färöarna som menade att det ”alltid” blåser sydväst runt Färöarna. Vi har inte sett någon prognos som inte haft nord till nordvästvindar och även för hela nästa vecka lovas samma vindriktning, vilket är samma riktning som vi skall segla vilket betyder kryss. Kryssa 400 sjömil till Island lockar inte men för alla andra segelbåtar som ligger här i Torshavn och skall vända åter till England, Shetland eller Norge är det en fantastiskt bonus. Vi får bara vänta och se…

7 svar till “En skruv lös och bara kryss“

 1. Marie skriver:

  Så skönt att ni hittat orsaken till propellerproblemet, känns alltid bättre!
  Segla lugnt!
  Kram till er alla, Marie

 2. Eva o Per skriver:

  Ett pass kort och 0-2 i halvlek
  Hej tuffingar!
  Det är spännande att läsa om era äventyr. Skönt att det ordnade sig med propellern (så ni inte behövde byta som en annan…). Själva vespar vi runt på Skiathos och i mild sommarvärme njuter vi av ledighet och att bara vara.
  Kramar från Eva och Per

 3. Zoltán Köhalmi skriver:

  Hej Eric ! Låter som ett härligt äventyr.Vi sitter nu på Hultagård i Stora Hult ( Vejbystrand ) och har firat midsommar en dag i förväg.AnnKristin Tobiaesson är också med samt vår äldsta dotter – Rebecca.Kerstin Ahlström och jag har bott ihop sedan 1981 och Kerstins somarställe finns kvar i familjen ännu.Kommer att följa er resa med spänning.
  Hälsningar Zoltán,Kerstin och AnnKristin.

 4. Ewa skriver:

  Vill sända er massor med midsommarhälsningar… Många varma kramar…

 5. Gun-Inger Sjögren skriver:

  Jag sänder en hälsning och Trevlig Midsommar fr Ä-holm.
  LYCKA till på RESAN!

 6. Lars och Fay skriver:

  Hej och trevlig midsommar!

  Vi följer med intresse ert äventyr och hoppas det går bra.

  Lycka till från bryggseglarna i Stenungsund.

 7. Hej! Hoppas ni firat lite midsommar och har det bra. Vi har också hela tiden fått höra att ingenting är sig likt på Atlanten detta år, men vi hoppas att ni får bättre vindriktning framöver. Att kryssa i Atlanten är inte kul. Jag, Christel är hemma sedan igår och Harald seglar med Ola från Azorerna och hem. Kramar

Lämna ett svar