Muckle Flugga

juni 27th, 2010

Att segla in i hamnar med en liten IF båt är väl en sak men med en 20 tons stålbåt så måste man veta vad man gör. Jag såg en dag en stor svart ketch sakta kryssa sig in i hamnen i Torshavn, i mesanmasten satt en svensk flagga, spännande. Lugnt tog de ner storseglet och gled in i västhamnen bakom regeringsbyggnaden. Jag gick över och såg till min förvåning och glädje att det var Muckle Flugga från Göteborg. Vi hade legat på just deras plats i Göteborg innan avfärd, vi kände till att dom också var flitiga långseglare framförallt på norra latituder och att de finns omnämnda i den fina boken ”Lycka är ett Sommarskepp” av Per Holmlöv. Vi såg nu fram emot att få träffa Gustav och Anna. Anna är från Hönö, dvs nästan Öckerö och hon kände så klart till alla vi känner på Ö-varvet. Gustav är sjökapten på eget rederi med egna båtar. När han inte är på jobbet bor han ombord med Anna på Långedrag i sin 40 fots Muckle Flugga. De älskar att segla långt både sommar och vinter, och lever ett liv de valt och verkligen trivs med. Båten är utan kylskåp och varmt vatten, med vedkamin. De vill vara beroende av så få och så strömsnåla  instrument som möjligt och behöver sällan koppla stömsladd iland. Gustavs jobbkollegor tycker att han är fullständigt galen! När kollegorna köper större bilar och största platt TVn så har Gustav och Anna en liten 7 tums TV. Men det gick att se ”bröllopet ” även på denna mini TV!

7 svar till “Muckle Flugga“

 1. Robert P skriver:

  Hej,

  undrar bara när vi får läsa lite skrivna ord av Jörgen på denna blogg. Han behöver träna stavningen lite ;o)

  Glad efter-midsommar !

  Robert

 2. Marie skriver:

  Håller med Robert P Karlsson men jag tänker med på att väcka den kåserande ådran :-))

  Kram till er alla!

 3. Birgitta skriver:

  Hej Robert och Marie
  Alla inlägg som kommer in här går via kortvågsradio, till amatörradiosändare som i sin tur länkar över till nätet. Sedan hamnar de hos mig eller Rasmus vår webmaster. Eftersom det är så invecklat har hittills enbart Eric skrivit. Men nu ska ja skicka era hälsningar till honom och försöka fixa så Jörgen och andra kan skriva.
  Hej då
  Birgitta

 4. Petra skriver:

  Hej!
  Ja det tycker jag var en bra idé! Jag vill veta mer om valen som ni pussade med kölen!! Kan inte Bengt skriva om den?
  Här har det varit gorr-hett idag, Östergötland Rimforsatrakten. Maja, som nu är två år, vill bara kasta sig handlöst ut från bryggan i vattnet där mamma tar emot. Får hon inte det skriker hon och slåss. Annars charmar hon alla och kallar alla killar för ”pappa”… Vi är bruna från topp till tå. Kram till er från oss!

 5. Per Berg skriver:

  Vi är några arbetskamrater som skulle vilja skicka en hälsning och sommarpresent till våran Jörgen.
  Vi hade tänk att posta det till Nuuk, kan det fungera ligger postkontoret så ni kan nå det.
  Det är många av oss som följer erat äventyr och beundrar erat mod och förmåga att lösa utmaningar ni möter.
  Tacksam om ni kan svara på om ni tror det fungerar att skicka till Nuuk?

  Hälsningar Per m.fl

 6. admin skriver:

  Hej
  Vi vet inte hur postgången till Nuuk fungerar, men överallt i världen brukar det ju funka med att skicka ”Poste Restante”. Så pröva ni att skicka till Jörgen Larsson, Poste Restante, Nuuk, Grönland. Men skriv tydlig avsändare så att det kommer tillbaka till er om det mot förmodan inte kommer fram.
  Ariel IV crew

 7. edvin skriver:

  Hej Ariel och Jörgen,
  plockar upp den här tråden eftersom den dök upp när jag sökte på Poste restsante Nuuk. Skulle behöva skicka en del prylar som vi inte hinner få i tid till Nuuk. Så jag tänkte höra om det gick bra med postgången och hur man går tillväga.
  MvH

  Edvin

Lämna ett svar