Jörgen om Islandstur

juli 5th, 2010

På tisdagen hyrde vi en bil för att utforska sydvästra Island. Vi kollade turistbrochyrer och besökte turistbyrån för att leta fram en bra rutt. Efter frukost drog vi iväg mot Tingvalla som är en gammal tingsplats och här samlades 930 ad för första gången det Isländska Alltinget.

I landskapet kan man i förkastningarsprickor se hur de europeiska och amerikanska tectoniska plattorna glider isär.

Geysir blev nästa anhalt med ångande mark och en geisher som heter Strokkur som sprutar vatten upp till 20 meter var åttonde minut. Den Stora Geysier som tidigare sprutade upp till 60 meter har nu tagit timeout. Här ångade det och rann varmt vatten lite överallt. Givetvis fanns här ett stort informationscenter med tillhörande tjingeling affär. Här passade vi på att äta vår medhavda lunch som var pastasallad och mackor.

Gullfoss var en höjdare Här faller floden i två etapper ner i en smal klyfta, fallhöjden är 32 meter. Vattnet kommer från Langgjökul, en av Islands stora glaciärer. Att se glaciärvattnet kastas ner i klyftan var en imponerande syn och ett väldigt dån. Gick man nära så blev man ordentligt sprayad av vattnet. Floden hade genom århundradena mejslat en djup ravin i det annars platta landskapet. Runt om i landskapet lyser marken blå av blommande lupiner.

Vi vände här och körde mot havet i söder. Landskapet är platt och ibland kan man tro att vi åker genom Skåne. Framme vid kusten följde vid denna och körde genom väldiga lavafält där vägen slingrade sig fram. Vägen var mjuk och full med rullsten så Bengt som körde fick vara alert.

Lavafälten fortsatte och vi längtade till den Blåa Lagunen som var vårt sista mål. Till slut kom vi fram och snabbt bytte vi om till badbyxor och gick ner i det blåvita varma vattnet, å de va gött! Blå Lagun är egentligen en stor ”pool” med returvattnet från det geotermiska elverket Svartsenergi som använder havsvatten för att producera ånga som driver elgeneratorer. Blågröna alger trivs i vattnet och när vattnet avkyls i luften dör algerna och lämnar en organisk röra med blåvitt vatten och en medeltemperatur på 37 grader och 2,5 % salt.  Och detta badar vi i ! Det är jätteskönt att flyta runt och blicka ut över lavafälten. Man kan smörja in sig i någon lera och hoppas på mindre rynkor. Än så länge kan vi inte se något resultat.

Klockan nio var vi tillbaka vid båten och åt middag på resterna från gårdagens seglarröra. Sen var det bara att krypa ner mellan lakan och sussa gott.

3 svar till “Jörgen om Islandstur“

  1. Roy Johansson skriver:

    Vi följer med spänning ert stora äventyr
    Roy Johansson

  2. admin skriver:

    Tack det känns fint att ha några ”supporters”, det ger nog lite extra tur

  3. Marie skriver:

    Ser man inte vattnet så kan man tro att det är månen ni är på, så kargt landskap!
    Det låter skönt att bada i Blå Lagun, det tilltalar mig! 🙂
    Kram till er alla, Marie

Lämna ett svar