Proviantering och utpumpning

juli 20th, 2010

Efter en och en halv månad med 4 man ombord var det ganska tomt i skåpen. Nu skulle vi bli 6, Eric, Birgitta, Kåre och Jörgen samt Niklas och Lotta som också anlänt till Nuuk. Niklas, som förra sommaren seglade med Ola Skinnarmo genom Nordostpassagen, kommer att bli den enda svensken som seglat genom båda Nordpassagerna.
Grönlands huvudstad Nuuk har femtontusen invånare och hela landet omkring femtiofemtusen. Utanför mataffären fanns en improviserad marknad på marken. Där såldes sälskinn, fisk och musslor, smycken av valrossbetar, second hand kläder och diverse loppmarknadsgrejor. I butiken fanns det mesta, om än i begränsad omfattning, och dessutom valbiffar samt hjärta och stek från myskoxe. Priserna var inte plånboksvänliga. Vid utgången låg lådor som folk vek ihop och packade sina grejor i, inga plastkassar. Så vi gjorde likadant men såg inte att de förstärkte botten med pakettejp. När vi lyfte vår första låda for soppåsar, långlivsmjölk och dito små gräddpaket ut i en enda röra över butiksgolvet. Folk omkring oss skrattade och hjälpte oss sedan att tejpa och fylla lådan igen.
Under tiden som Lotta och jag handlade monterade och demonterade Eric vattenpumpen till kylsystemet fyra gånger. Den läckte. Han svor lika många gånger och slet sitt hår varje gång han besökt verkstaden och återvänt med den igen nylagade pumpen. Den fördömda pumpen läckte fortfarande. Fjärde gången gillt framåt eftermiddagen så funkade pumpen men Eric var utpumpad. Kåre och Jörgen gick till tillbehörsaffären i hamnen för att försöka få gasoltuber fyllda. De sålde enbart fiskegrejor och vapen. Under de tio minuter de stod i affären kom sex personer in och köpte ammunition.

12 svar till “Proviantering och utpumpning“

 1. kristina skriver:

  Lycka till på färden vi följer er med spänning hemifrån många kramar från grannarna på lokföraregatan

 2. Elizabeth "Syss" Boye skriver:

  Varma och goá hälsningar från ett lite molningt Lund i dag faktiskt. Önskar Er alla en fortsatt underbar resa både fysiskt som mentalt…följer Er med spänning!!

  I dag fyller Benjamin 1 år och det ska vi fira med att åka upp till Skånes Djurpark och titta på alla djuren…där finns väl både det ena och det andra som ni till och med kan stöta på…eller hur var det nu…? Isbjörnar, ja…pingviner, nej…hahaha;)

  Massa kramar och fortsatt god tur…Love, Syss

 3. Hej Alla!

  Härligt att få en färsk rapport!

  Hoppas att allt går er väg och att ni får ett njutbart äventyr ute i okända vatten.
  Kåres och Jörgens segling till Gotska Sandön 2009 var lite annorlunda.

  Väntar med spänning på nya rapporter.

  God Tur!

  // Ulf A.

 4. LArs Lundqvist skriver:

  Gå och hälsa på Bo Albrechtsen på museet. Och hälsa från mig!

 5. Reman skriver:

  I would suggest you to useThis pirovder does not deduct any hidden charges. You can view your billing information online. Addition to that, you can call from your PC itself or from any phone.In fact, the quality of service and customer support is outstanding with this pirovder.Hope this will help you !!!____________Make Peace

 6. auto insurance skriver:

  It’s a pleasure to find such rationality in an answer. Welcome to the debate.

 7. That’s the best answer of all time! JMHO

 8. Ich heiße Irmelin und ich komme aus Norwegen und in der Lunchpause, esse ich Noodles oder Brot. Und ich trinke eine Cola. Ich brauche eine Cola. …

 9. zegt:ja super ziet dat uit maar met die saus heb ik niet zo helemaal begrepen,heb hem geprobeerd maar die van mij smaakte zoeter,wat deed ik niet goed? )   0 likes

 10. I present 1 storyboard with a little of what the client wants and what I want to do for them. If they do not have a concept that’s when I go all out. I provide this service to couples who hire us for full coordination.

 11. Nav neviena lÄ«dz Å¡im pietiekami harmoniski sadzÄ«vojusi:( . Nekas jau tāds briesmÄ«gs nenotiek.VienkārÅ¡i turas laka uz nagiem par pāris dienām mazāk. VarbÅ«t ir jāpamÄ“Ä£ina YSL vai Chanel bāze…

 12. You look beautiful, as ever. That dress is gorgeous, you and Sarah Misfit will have to get together sometime and be crochet queens. I love turquoise, although my birthstone is opal. I'm not too fussy re: my gems though – they're all good!

Lämna ett svar