Sukkertoppen

juli 22nd, 2010

I byn Sukkertoppen finns en fin, mycket liten fiskmarknad. I fyra lådor låg kattfisk, hälleflundra, torsk och kammusslor. Jörgen och jag köpte torskfiléer, för 42 kr kg. Niklas köpte i hemlighet torkad laxöring av en gammal gumma som satt på en låda på marken framför en liten bank. Det var fina filéer med skinn kvar på ena sidan, som legat direkt i solen och torkat. De liknade rent utseendemässigt rökt fisk. Gumman lyckades förklara på bruten danska att de var helt okryddade och bara skulle kokas kort tid i saltat vatten.

Intill mataffären fanns en brödbutik som även sålde kakor, och vilka kakor sedan, giftgröna bakelser med lila garnering, rosa muffinsliknande skapelser, kanelbullar med choklad på eller strössel. Här på Grönland gillar folk verkligen färg!

Eric hittade vatten i den närliggande fiskfabriken och vi fick fyllt tankarna och även våra uteduschar. Det trodde vi aldrig, att det skulle vara varmt nog på Grönland för att vattnet, i de 10 liters mjuka plastsäckarna, skulle kunna värmas upp. Men än så länge är det oftast någon stund varje dag här på sydvästra Grönland som liknar en sommarupplevelse.

2 svar till “Sukkertoppen“

 1. Marie skriver:

  Hej!
  Va skönt, då kan ni få några duschar till innan det blir för kallt! I Göteborg är det 27 grader idag, lite för varmt för trädgårdsarbete men häcken måste klippas ändå 😉
  Fisk är nyttig o så gott! Bakverken verkar minder lockaande men ni provasmakar väl dem ändå, det är inte alla som ätiti Grönlänska muffins det är kanske en dröm!
  Jag bara undrar lite, Jörgen känner jag men vem är ”jag”?
  Kramar till er alla, Marie

 2. Robert K skriver:

  Hoppas de inte välter, dessa ”goa” istoppar.

  Kör i god vind !

  Robert K

  PS. Hälsa Jörgen att 35 ledare anmält sig till Krokis, 85 Scouter. Hmmmm. DS.

Lämna ett svar