Bad och paddling

juli 22nd, 2010

Från Suckertoppen seglade vi till en av Grönlands vackraste ankarplatser Apparmiut. Viken är helt omfamnad av berg och från båten hade vi en fantastisk utsikt över fjällen och glaciärerna på Sermersuut (Hamborgerland).

Eftermiddagen hade varit varm så när vi kommit till ro tog Birgitta och Lotta mod till sig och hoppade i det 10 gradiga vattnet. Två mycket snabba dopp med intvålning emellan fick hela kroppen att dunka härligt. Efter det kändes en normalt mycket kylig sötvattensdusch riktigt varm. Efteråt satt vi insvepta i badlakan i lä i sittbrunnen och mådde fantastiskt gott.

Eric och Jörgen sjösatte de två kajakerna som legat på däck hela seglingen från Råå i maj månad. Eric och Birgitta paddlade runt några utstickande landtungor till en övergiven boplats. Andra hälften av gänget gick runt två vikar och över två berg. Lotta och Niklas skulle paddla tillbaka. Under paddelturen stannade vi till på en alldeles egen ö där förmodligen ingen människa gått tidigare. Kanske någon fiskare har gått i land någon gång. Flera miljöer på ön skulle kunna vara hämtade från Bohuslän, några fina klipphällar, en gräsplätt i en klippskreva, men när vi lyfte blicken försvann Bohuslän. Fjälltoppar, snö och glaciärer överallt. Vi låg och solade i en klippskreva en stund. När vi reste oss kom en kylig vind farande och vi kom ihåg att detta är Arktis. Kontrasterna är slående mellan goa sommarupplevelser och kylslagna frysperioder och det sker snabbt. Mycket av skillnaden handlar om dimma, den kommer plötsligt rullande in och sveper in allt i sin råkalla fuktiga mantel.

3 svar till “Bad och paddling“

 1. Marie skriver:

  Vilka fantastiska isberg, måste vara otroligt vackra att se i verkligheten!
  Marie

 2. Robert K skriver:

  Hej !

  Hoppas de inte välter.

  Robert

 3. Lövings skriver:

  Birgitta! Horisonten!!!!!

Lämna ett svar