Plastblommor och hundar

juli 25th, 2010

Sisimut (Holsteinsborg) ska enligt guideboken vara Grönlands soligaste plats. Det var sol hela tiden vi var där. På promenad såg vi en jättestor kyrkogård mitt i byn, rader av jordkullar med vita enkla träkors. De nyaste kullarna var överhöljda med blommor, alla i plast. I följande rader fanns bara rester kvar av plastblommor. De stack fram under tovigt gräs. Längst bort var gravarna förfallna med murknande eller nedfallna gravkors. Jörgen och Kåre såg ett begravningsfölje. Alla män var klädda i vit anorak.

På många ställen mellan husen stod snöskotrar parkerade. Och överallt satt slädhundar fastkedjade vid varsin liten koja. Stora som vargar var de och liknande vargar, förutom den viftande spiralböjda svansen. En del hade extremt tovig päls. Kanske håller de på att byta till sommarpäls. Vi gick förbi ett hunduppfödningsställe med ett trettiotal fastkedjade hundar och ett tjugotal valpar i en liten inhägnad. Några barn satt och matade dem. När en mycket gammaldags brandbil körde förbi och satte igång sina sirener, ylade alla hundarna.

Lämna ett svar