Kalvar

juli 31st, 2010

Så har vi kommit till den berömda Disco Bay, det ställe på Grönland som kanske är mest känt bland besökare till Grönland. Ilulissat (Jacobhavns) isfjord och glaciär ser ut precis så som man förväntar sig att det ska se ut i Arktis. Glaciären är 5 km bred och 1100 m tjock. Där den går ut i fjorden är havet 1500 m djupt, bara 80 m av glaciären syns över ytan. Den glider ut i havet med omkring 25 m och kalvar av isberg motsvarande omkring 20 millioner ton is varje dag, tillräckligt för att täcka hela New Yorks vattenbehov ett helt år.

Vi gick för motor mycket långsamt in över ett nästan spegelblankt hav. Stråk med isbitar i alla storlekar och enstaka isbitar låg utkastade över vattnet. Isberg i storlekar som villor och hyreshus, flöt sakta förbi med strömmen. Gigantiska berg låg strandade längs sandbankarna i den flodmynning som de kom flytande ut ur. Vid nästa dags vandring över bergen intill isfjorden såg vi isbergsformationer i en enda röra så lång ögat kunde se.

Vi har inte internet ombord. Det är ibland svårt att skicka helt aktuella, till texterna passande bilder.
Här en bild innan vi går in i Disco Bay. Kåre och Niklas uppfattar 12 grader och sol helt olika.

3 svar till “Kalvar“

 1. kjell zetterström skriver:

  kåre du ser lite dyster ut ta lite rom vet ja, själva ha vi varit och slappat på stranden i sanden
  inte ett isberg så långt ögat nådde, vi fick köpa glass för att svalka oss, alla hälsar

 2. Robert K skriver:

  Hej,

  Hur ser Venus Passagen ut på dessa breddgrader ?

  Robert K

 3. Robert K skriver:

  Hej igen,

  Funderar lite mer.

  Maskelynes metod för att bestämma longitud ?

  Robert K

Lämna ett svar