Young Larry

augusti 22nd, 2010

I början kändes Erebus Bay stor och ovänlig med busigt väder, förbiflytande isflak, kontinuerligt förändrande vindriktning och vindstyrka. Landskapet var som hela vägen in i Lancaster sound månlandskapslikt med tvärt avhuggna platåer istället för toppar på berg och kullar, några överdragna med chokladsås, en del med ett tjockt lager kanel. Då vi inte draggat på två nätter slutade vi bekymra oss. En kylig sol hittade oss. Vi drog efter andan i 1.8 gradigt vatten men kände livet återvända med en snabb ljummen dusch i sittbrunnen. Brittiska båten Young Larry kom in. De hade försökt komma igenom isbältena söder om Resolute för att gå vidare söderut ner igenom Peel Sound. Men isen var för tät, framfart omöjlig, de kom inte igenom utan fick vända och gå tillbaka till Erebus Bay. Trist för dem men roligt för oss. Två härliga långseglarkvällar med gitarr, sång, historier, mat och vin. Young Larry har även en cello ombord. Vid tolvtiden kom en isbjörn och simmade förbi ankarplatsen. Det gäller att ha is i magen då man ligger och väntar på att isen ska gå upp.

8 svar till “Young Larry“

 1. Johan Hustadnes skriver:

  Hei folkens! Moro å følge bloggen, de er virkelig på vei gjennom passasjen. Håpar isen går opp vidare. Fortsatt lykke til!
  Helsing Johan

 2. Rolf Engels skriver:

  Hej på er alla, och ett GRATTIS i efterskott till Birgitta. Sitter i gruvan och offererar kapell, tar ett brek och kollar bloggen, fantastiskt och overkligt att ni är så långt på väg.

  Kommer följa er äventyr bättre nu när vi får det lite lugnare här i verkstaden

  segla väl

  Rolf

 3. annalena wijk skriver:

  Hörde att ni eve haft kontakt med min bror Börje Ivarsson som också seglar i samma vatten ,Anna båten. hälsa från syrran att han skall segla lugnt om ni stöter ihop.

 4. Bengt skriver:

  Härligt!! Läste precis på nätet om ett gäng som, denna säsongen, ska paddla grönlandskajak, NWP, från Alaska till Grönland. Tänk om ni träffar dom….
  Bengt

 5. yvonne freudenthal skriver:

  Jaa Ni att träffa på isbjörnar är tydligen en vardaglighet för er nu. Vara bara på er vakt.
  Vad härligt med sång och musik.

  Bamsekramar från Yvonne och Gustav

 6. Erik skriver:

  Kollar expeditionen nästan varje dag. Spännande hur ni måste anpassa till isen. Ser att ni rör er bra söderut mot 70 graden just nu morgon/lunch måndag 23/8. Klarar ni att ta er vester om King Willian eller blir det öster och till Gjöa Haven? En bild på packis vill vi se! Ängelholm idag 21 grader och sol. Jagar oljeläcka på gamla MD11’an i min egen båt. Kan undra om vi är på samma klot…

 7. Bo Wiman skriver:

  Kan man hitta någon kartskiss där eran färdväg (vatten) är utritad, ha de o ät fisk!

 8. Rasmus Boye skriver:

  Bo, det finns en del information om hur resan är tänkt att gå här:
  http://www.arielfyra.se/nordvastpassagen/resvag_tidsplan.html

Lämna ett svar