Veckans dusch

augusti 24th, 2010

Frekvensen av dusch med tillhörande bad ombord har gått ner till en per vecka för nästan alla i besättningen, en del väljer en fjortondagarsperiod. Den senaste duschen, tog vi i Erebus Bay, några timmar innan festen på Young Larry då isbjörnen senare kom simmande. Duschen måste kombineras med bad för att spara på vatten ombord. Det hela sker i aktre sittbrunnen. Där är det lite lä bakom sprayhooden då vi ligger för ankar och båtens för alltid pekar mot vinden.
Efter att ha värmt mig i salongen klättrade jag uppför aktre stegen, klev ut i sittbrunnen, hängde handduken över ratten och tog snabbt av alla kläder. Dubbelsnabbt hoppade jag sedan nerför badstegen på akterplattformen, sänkte mig ner i vattnet med en hand i stadigt tag runt stegen. Först kom upplevelsen av vatten, sedan en kylchock, främst över huvudet och axlarna. Fort, fort upp igen på plattformen, ytterligare en förfärlig sekund av kylchock, sedan en känsla av att det nästan är lite varmt att stå där naken i Arktis. Lugnt tvålade jag in mig och samlade mod för avsköljningsmomentet. I det läget finns ingen återvändo. Jag hoppade nerför stegen igen, ner i vattnet och upp som glänsande ren säl. Andra gången är kylchocken bara hälften så förfärlig. Nu börjar värme pumpa runt i kroppen och den snabba avduschningen i ljummet sötvatten var underbar. Liksom även en hård härlig frottering i handduken. Livet pumpar i ådrorna.

5 svar till “Veckans dusch“

 1. Peter Bryttne skriver:

  Hejsan!
  Några frågor.
  Har ni upplevt att skrovet fått ta stryk av iskontakt eller har ni lyckats styra undan eller knuffa undan isen? Håller ju på och förbereder min båt för en liknande färd och funderar mycket på hur jag skall skydda skrovet på bästa sätt.
  Har ni idag någon uppfattning om läget längre fram – är det så att ni redan idag kan säga att isläget är sådant att ni kommer igenom?
  Sist men inte minst – Känns det inte väldigt tomt inombords nu när ni missar den stora händelsen här hemma. Valet! Skulle ni inte egentligen hellre gå runt i våra städer och betrakta/beundra dom underbara valaffischerna?
  Avundas er!!!
  Peter

 2. Anna skriver:

  Låter riktigt kallt och skönt!!

 3. Erik skriver:

  Det är även andra än jag som undrar hur ”prognoserna” ser ut framöver för att lyckas ta sig fram till målet innan isen på ny stänger passagen för vintern.
  Hittade en bra lenk http://nsidc.org/arcticseaicenews/ som alla intresserade själv kan kolla. Senaste rapporten från NSIDC går så här:

  ”As of August 16, only 2007 and 2008 had lower extent. Approximately one month remains in the melt season.
  High pressure has moved in over the central Arctic Ocean, replacing stormier, lower-pressure conditions that persisted during July. Paired with lower pressure on the Siberian side, this pattern generates winds that push the ice northward and reduce the total ice extent, especially since much of the ice pack is spread out.”

  Det finns hopp!

  Erik

 4. Bengt skriver:

  Ser hoppfullt ut även om det verkar trångt på sina ställen.

  Stay cool.

  Bengt

 5. Dodo's Delight skriver:

  Hello from down here in Greenland at the weather station Prins Christian Sund. We had a great time climbing here, and lots of great music jamming. Going across the atlantic now, to Scotland. Thanks for the great music session on Ariel IV. Best of luck with the rest of your voyage! Dodo’s Delight: Bob, Ben, Oli, Nico and Sean

Lämna ett svar