In i isen

augusti 29th, 2010

Havet utanför False strait låg, det såg vi under gårdagens eftermiddagsvandring, nästan isfritt förutom ett smalt bälte mellan mynningen södra del och en ö strax utanför. Men på morgonen när vi lämnade vår fina ankarvik hade isbältet brett ut sig och tätnat. Vi seglade västerut rakt över Peel Sound och hoppades kunna runda isen några sjömil ut, men isbältet fortsatte sjömil efter sjömil ibland och vi började misströsta om det överhuvudtaget skulle gå att komma igenom och fortsätta söderut eller om vi hade blivit fångade i norra delen av sundet. Den lite mindre svenska båten Anna låg före oss. Plötsligt såg vi henne svänga upp mot isen och ge sig rakt in i den i en liten ränna som öppnat sig. Stora tunga isflak mellan en och fyra meter tjocka rörde sig med den ostliga vinden och stängde rännan men vi såg henne gira och efterhand hitta nya kanaler som öppnade sig. Ja det var väl det här vi (mar)drömt om därhemma innan resan. Med hjärtat högre upp än halsgropen gick vi in i en liten kanal där Ariel IV knappt fick plats. Förfärligt att höra isen skrapa mot skrovet. Kanalen började stänga sig och vi kämpade fyra man med varsin stake för att fösöka putta bort flaken. Till vår förvåning lyckades vi få dessa bamsar att röra sig men långsamt. Ariel gick rakt upp på ett flak men neg fint och gled tillbaka ner i vattnet igen. Jäklar vad vi jobbade för att komma framåt och runt i alla små kanaler som öppnade sig mellan flaken. Detta var nio tiondelar gammal tjockis, dvs ett snäpp från heltäckande is. Niklas satt i masten och försökte hitta de bästa vägarna. Kåre, Jörgen, Lotta och jag kämpade med isstakarna. Eric försökte så gott det gick att manövrera. Vi trodde nog alla att vi skulle fastna och inte komma vidare alls. Men med Med glädjetjut och hornblås lyckades vi ta oss ut i södra delen av Peel Sound.

8 svar till “In i isen“

 1. Poul Verner & Kirsten skriver:

  Hej alle 6!

  Tillykke med rejsen (og med de 60 år, Birgitta!).
  Det ser jo ud til at gå rigtig godt, selv om der også er store udfordringer undervejs – og I har vel næsten indhentet forsinkelsen fra Upernavik. Hvor så Ariel dog lille ud fra Kirstens vindue den dag i rejste ud i det grå ingenting. Jeg var lige kommet hjem fra en bygdetur til Nutaarmiut i en halvstor motorbåd og den hjemtransport tog dobbelt så lang tid som forventet pga. møgvejr. Hvis jeg forstår jeres SPOT-side rigtigt er I jo nu kommet til et rigtigt bysamfund med taxa, kirker og flere hoteller. Så må der vel være mullighed for et bad og fest igen!
  Mange hilsner
  Kirsten og Poul Verner

 2. Bengt skriver:

  Ojojoj, det där lät jobbigt. Efteråt också lite spännande, torts allt. Jag förstår glädjefnattet när ni väl kom igenom. Snyggt jobbat.

  Stay Cool

  Bengt

 3. Elizabeth "Syss" Boye skriver:

  Tjooooohooooo!!!!!!! GRATTIS!!!!!!!!!!

  Jag har suttit här hemma och krampat med både fingrar och tår för att ni ska ha all er råstyrka kvar till de rätta ögonblicken…och se, det hjälpte ju!!!:-)

  Här hemma i Lund är det kallare än vanligt så här dax på året, iaf. tidigt på morgonen…då är det sadelmuff och handskar som gäller faktiskt;)

  Fortsatt riktigt god tur och bamsestora kramen från Syssan!

 4. Anneli Andersson skriver:

  Hej Eric!
  Nu vill vi alla att du ska komma och jobba hos oss igen. Vi har skickat meddelande nu alla tänkbara vägar så vi hoppas att något ska nå dig i alla fall!

  Hör av dig så snart du bara kan!

  Hälsningar från Ekebygänget!!

 5. Nelia skriver:

  Woot, I will centrialy put this to good use!

 6. shoppush.com.br skriver:

  bloody hell this is getting CRAZY. i've been uploadinmg the last two days with depositfiles.com, i know these links will probably be gone in no time but i'm not uploading to share right now, i'm uploading in defiance fuck these bastards rats

 7. http://www./ skriver:

  dicit:Primo quidem vere ferreus, singulariter si vos crank sursum intensionem per vestri intervalla valde challenging level.Cum facio intervallum disciplina, EGO usitas custodiant intervalla se ad 60 seconds ita ut ego can iustus repelle eam PRAEVALIDE, ut sciat tantum, ut illum 60 seconds. Sequitur quod sursum per a 2 vel 3 minute period of morabatur in normalis target cor rate zone, et tunc incendere suscitabo illud!Facere id 3 vel 4 singulos septimanam pro 30 minutes, et ego Promittere consequitur!

 8. http://www./ skriver:

  That’s a cunning answer to a challenging question

Lämna ett svar