Gjöa Haven

augusti 30th, 2010

Namnet på byn Gjöa klingar annorlunda och spännande. Den är uppkallad efter Roald Amundsens båt som han kom seglande med 1903, på sin jakt efter den rätta vägen genom Nordvästpassagen. Alla vet att byn är uppkallad efter båten men få vet att Gjöa egentligen var namnet på den norska båtbyggarens fru. På engelska säger man Joe (djou) Haven. Egentligen borde byn kanske kallats Joanna haven.
Amundsen tillbringade två vintrar i Gjöa. En del påstår sig vara hans ättlingar. Nyligen har påbörjats ett forskningsprojekt där de som vill kan få kollat om deras DNA stämmer med Roalds.
På det vandrarhemslika Amundsens hotell i Gjöa, bodde den norske ambassadören från Ottowa. Han var där tillsammans med flera norska potentater för att vidareutveckla banden med Gjöa, efter att man år 2003 firat hundraårsminnet av Amundsens resa. Igår hade det varit högtidliga tal och flagghissning av den kanadensiska, Nunavut och den norska. Den senare måste tas ner varje kväll kl nio och det fanns ingen som kunde hissa och hala den varje dag. Så när vi kom var en av de tre flaggstängerna tomma.

2 svar till “Gjöa Haven“

  1. robert61 skriver:

    Vad är det för språk på Amundsens arm? Ser ut som något slags runskrift.

  2. Torgny Domeij skriver:

    Inuitisk stavelseskrift. En abugida, som hälften av världens skriftsystem. Det står Amundsen först i meningen. De fem första tecknen. ”Amusen”..”

Lämna ett svar