Vikten av en toa

september 2nd, 2010

Vi är sex personer ombord. Vi har bara en toa. Häromdagen ville pumpen inte mer. Niklas stönade i dofterna, plockade isär den och fick den till att funka finfint igen. När pumpen kom på plats gick det inte att pumpa ut! Dj.lar. Eric satte över till enbart septitank. Den fyllde vi och tömde några dagar senare på djupt vatten. I nästa hamn satte Eric en klyka över näsan och plockade sönder hela skiten, tömde alla slangar och hittade en härlig propp i längsta utpumpslangen. Tvätt av hela toarummet och av kaptenen följde. Alla hundra schampoflaskor, tandborstar, nagelsaxar, rakgrejor osv. åkte ut och in i toaskåpet. Det har en del slangar i sin bakvägg. Två dagar senare vägrade toan igen. Så ledsen har jag sällan sett Eric, som när han plockade fram sina illaluktande arbetskläder igen och dessutom torrdräkt, grodfötter, cyklop och luftpump. Vattentemperaturen hade gått upp till 5.8 grader, jämfört med 0,8 i Erebus Bay, men han såg inte ut att uppskatta dykturen för att göra rent i genomföringen till toan. Det räckte inte, toan fungerade ändå inte . Nedmontering av alla slangar igen. Ny härlig propp att rensa ut. Vad hade hänt? Vi hade öppnat en ny säck toarullar som innehöll papper av en mer sammanhållande kvalitet. Nu gäller det att poompa, poompa!

2 svar till “Vikten av en toa“

  1. Bengt skriver:

    Usch. Skitjobb är aldrig kul. Jag kan verkligen förstå er uppgivenhet, när man tycker sig ha gjort allt som går. Alla slangar nerplockade och rensade, alla kopplingar kollade och alla genomföringar synade. Och så visar det sig att papperskvaliteten är olika…. hmmm. Mycket ska man tänka på… Hela tiden. Men det finns alltid en förklaring. Ibland ligger den utanför ”boxen”.
    Intressant att tänka, hur ofta ”små” (skit)detaljer snabbt kan oroa de mest genomtänkta projekt. Att ständigt vara på tå för att höra ett nytt ljud, ström som inte kommer fram, vattenkoppling som läcker eller ett fall som löper trögt, kan vara enormt påfrestande.
    Till slut handlar det, enligt min uppfattning, om säkerhet. Känns tryggt med Eric som alltid sätter säkerheten först.

    Skönt att det blivit lite varmare i vattnet 🙂

    Stay cool!
    Bengt

  2. Jens skriver:

    Låter frustrerande, hoppas det löste sig till slut!

    Kram

Lämna ett svar