Fisk och oxar

september 2nd, 2010

Kan nån vara snäll och slå upp vad arctic char heter på svenska. En stor vacker fisk, släkt med laxarna. I mynningen till den flod som rinner ut i Cambridge Bay fanns ett helt gäng inuiter som fiskade arctic char på väg uppför floden, med spö. De fick massor av fisk. Vi köpte flera stycken och äter nu härlig arctic char tillagad på alla möjliga sätt; stekt, kokt med olika såser, gravad, i paj och i sallad. Konserverna vilar ett tag tryggt under durken.
Flodfiskarna hittade vi när Bram, som ansvarar för energiförsörjningen i Cambridge Bay, hittade oss på en dammig grusgata, huvudgatan i Cambridge Bay. Det var söndag och vi var äntligen utvilade efter en hel natts sömn för ankar. Bram körde oss i sin fordbuss från 1984 på de mest steniga småvägar man kan tänka sig till runt bukten till vraket av Amudsens mindre båt Maud, och till tundrans grönaste delar intill floden där myskoxarna trivs. Bram urskuldade sig, när vi inte såg någon myskoxe, med att förra året hade varit ett sådant då inuiterna fått jaga tvåhundra stycken oxar. Antalet regleras och vissa år får de inte jaga mer än några få. På väg tillbaka trodde sig Lotta se en myskoxe men Bram, med sina tränade myskoxögon, sa att det var en sten. Lotta kollade i sin kikare. ”Stenen har päls”, sa hon. Vi fick några fina bilder när oxen reste sig, gick ner till floden för att dricka och sakta lunkade iväg för att få vara ifred. Bram var förvånad över att hans pålitliga myskoxögon inte funkat. Han och ingen annan av alla människor som hjälpte oss på olika sätt i Cambridge Bay ville ha betalt. Människorna här i denna lilla avkrok av världen var de mest vänliga generösa och hjälpsamma vi någonsin träffat.

3 svar till “Fisk och oxar“

  1. Jan Bleckert skriver:

    Arctic Char är fjällröding (Salvelinus Alpinus). Lär vara den enda fiskarten i Lake Hazen, Ellesmere Island.

    http://www.fiskbasen.se/fjallroding.html

    Vill gärna hälsa till er och jag kollar flera gånger varje dag om bloggen är uppdaterad ! Otroligt spännande ! Jag är läkare på VC Råå och även bosatt här. Jag hälsade på Eric en gång när han blev runtvisad på vårdcentralen av en kollega, tror det var 2005.

    Lycka till i forsättningen !

    PS Vet inte mycket om fiskar, googlade….

  2. Thomas skriver:

    Röding är det närmaste jag kommer. (Salvelinus alpinus) Ingår i rödingsortiment.

  3. Anja skriver:

    Hei!

    På norsk heter den ishavsrøye.

    Hilser så mye til Charlotte!

Lämna ett svar