Kåre

oktober 27th, 2010

Kåre Freudenthal från Norrköping, mönstrade på i Nuuk, Grönlands huvudstad, och seglade med expeditionen längs Grönlands västkust, genom Nordvästpassagen och till slutdestinationen Kodiak, Alaska. Han sammanfattar äventyret så här:

VARDAGEN – EN POSITIV KULTURCHOCK
Det var en lång resa från Alaska hem till Sverige. Vi startade en lördag morgon och kom hem en söndag kväll. Då var det morgon i Anchorage så kroppen och hjärnan fick extra gymnastik med att förstå tidskillnaden.
Men resan var inte bara lång i tid och avstånd – den inre resan var också lång. Ena dagen är man på det vanliga gungande golvet i Ariel och trängs med sex personer på en yta av endast några få kvadratmeter. Därefter sker en successiv anpassning till det gamla (eller är det det nya) livet – vi flyttade ut till ett hotell när Ariel städades. Att plötsligt hamna i ett stort hotellrum och kunna duscha när man ville kändes ….. annorlunda. Några dagar senare reste vi med båt till Anchorage och hamnade mitt inne i stadsvimlet. Det var en kulturchock att hamna på stadsgator och köptempel – och inga isbjörnar behövde man hålla reda på.
När jag steg av planet i Norrköping sen söndagskväll möttes jag av en stor välkomstdelegation. Yvonne och Gustav hade ordnat ett storslaget mottagande. Att börja igen med det ”gamla livet” känns snarare som att börja med det ”nya livet”. Seglingen med Ariel har gett en positiv injektion i familjen. Mina nya jobbar kompisar får se upp – här kommer det en kille med ny energi. /KÅRE

Lämna ett svar